top of page

Tornar a al-Ma'in

Volver a al-Ma'in

The exhibition is presented in the city library of Castelldefels from October 9 to 26, 2019.

From Monday, November 4 until DEcember 1 it's presented in El Magatzem theatre in Tarragona.

The kibbutzim on al-Ma'in

The kibbutzim on al-Ma'in

L’Àngel de la Història

L’Àngel de la Història

La cometa està fabricada a partir de la foto aèria d’al-Ma’in, el mapa de les localitats destruïdes des de l’inici de la migració sionista fins avui en dia, i de la planta del senill (o canyís). El senill creix encara al centre de Tel Aviv allí on va existir el poble palestí de Summail. Aviat, les darreres cases que perviuen de Summail seran destruïdes per un nou pla urbanístic.

Fotografia aèria d’al-Ma’in del 1945

Fotografia aèria d’al-Ma’in del 1945

Els espais d’al-Ma’in estan senyalats per Ahmad Salman Saqer Abu Sitta (Abu ‘Ala), que va néixer a al-Ma’in, i Mussa’ab Bashir a Khan Yunis.

L’exposició a Israel

L’exposició a Israel

Mirant cap a l’oest – Khuza’a

Mirant cap a l’oest – Khuza’a

David Gross, dibuixos fets amb aquarel·la i goma d’emmascarar

Missatges

Missatges

Una urna amb missatges per als refugiats d’al-Ma’in. Missatges escrits pels visitants de l’exposició a la “Sala d’exposicions La Casa Blanca” a al-Ma’in.

IMG_4727

IMG_4727

Allà és casa meva

Allà és casa meva

Ahmad Salman Saqer Abu Sitta (Abu ‘Ala) mostra a Isabel Pérez les terres d’al-Ma’in des d’un turó prop de la seva casa actual a Khan Yunis. Fotografies: Mussa’ab Bashir.

Abu Breisha sign

Abu Breisha sign

© Eléonore Merza Bronstein

Face to face

Face to face

Solo (94) from Kibbutz Nirim watches Abu 'Ala, a refugee from al-Ma'in. © Eléonore Merza Bronstein

Photos Isabl & Abu Ala

Photos Isabl & Abu Ala

© Eléonore Merza Bronstein

Yohanan Haglili from Nirim

Yohanan Haglili from Nirim

Laughs whenever he sees in the video Abu 'Ala tells something about life in al-Ma'in. © Eléonore Merza Bronstein

Writing a message to the refugees

Writing a message to the refugees

From al-Ma'in. © Eléonore Merza Bronstein

© Eléonore Merza Bronstein

A-Shawal Grocery

A-Shawal Grocery

The ruins were identified in the research for the exhibit and a sign was posted to indicate it. It wasn't removed until the end of the exhibit. © Eléonore Merza Bronstein

Abu Breisha's house

Abu Breisha's house

Today "The White House Gallery"

Uri Gopher sings

Uri Gopher sings

Near Abu Breisha's house (The White House Gallery).

Kuza'a sunset

Kuza'a sunset

© Eléonore Merza Bronstein

El conflicte entre israelians i palestins, arrenca el 1948, quan Gran Bretanya, la potència colonial es retira i es proclama l’Estat d’Israel que preveu la partició del territori entre els dos pobles. Els palestins rebutgen el pla de partició acordat el 1947 per l’Assemblea de les Nacions Unides i l’any següent esclata una guerra entre els exèrcits dels països veïns, en suport a Palestina, i l’exèrcit israelià que els derrota. Acabat el conflicte, Israel s’empara del 78% del territori i el 22% restant correspondrà a Cisjordània i Gaza, administrades per Jordània i Egipte, respectivament. La desfeta suposà també l’expulsió, per part de l’exèrcit israelià, de més de 750.000 palestins de les seves terres i l’impediment de retornar-hi un cop acabat el conflicte.

 

L’exposició que us presentem ha estat finançada pels municipis de Castelldefels, Granollers, Rubí, Sant Adrià del Besòs, Tarragona i Terrassa, sota la coordinació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’execució, el concepte i l’elaboració dels continguts és obra d’Eitan Bronstein Aparicio, director de l’ONG israeliana De-Colonizer. De-Colonizer és un laboratori de recerca activista que produeix materials per exposar i desafiar la naturalesa colonial del règim israelià.

 

Aquesta exposició aborda dos grans temes que estan a l’origen del conflicte palestino-israelià.

 

En primer lloc, posa el focus sobre els esforços en curs per part de l’Estat israelià per silenciar la història de la Nakba. Aquesta paraula en àrab significa ‘catàstrofe’ i fa referència al desplaçament de la majoria dels palestins i la destrucció de la majoria de les seves localitats el 1948 per establir Israel. A les escoles d’Israel aquesta història no s’ensenya i el govern va aprovar una llei destinada a evitar qualsevol discussió o commemoració d’aquests esdeveniments crucials.

 

La mostra que veureu es va presentar a finals de juliol de 2019 a la sala d’exposicions israeliana de La Casa Blanca (the White House), que es troba a l’única edificació que resta del poblet palestí d’al-Ma´in. L’exposició ens apropa la història d’aquest poblet palestí a partir de mapes, fotografies aèries i testimonis de refugiats palestins oriünds. Actualment, sobre les terres d’al-Ma’in s’ubiquen quatre kibbutz israelians, per la qual cosa el públic assistent a la mostra eren israelians que viuen sobre la terra palestina. Tanmateix, cap dels assistents no havia escoltat mai abans la història dels palestins que vivien prèviament a la mateixa terra, ni tampoc com havia anat la seva expulsió.

 

Les reaccions dels visitants van ser potents, molt emotives. Per una banda, alguns d’ells van negar l’existència prèvia d’un poblet palestí en aquella terra i, per una altra, alguns altres estaven molt emocionats i contents de conèixer per primera vegada aquesta història d’una manera tan interessant.

 

En segon lloc, l’altre focus que l’exposició vol emfatitzar és el tancament de la frontera entre la franja de Gaza i Israel. Tot i que la sala d’exposicions, en territori israelià, es troba a només tres quilòmetres de la frontera i la ciutat palestina de Khuza’a a la franja de Gaza, la separació entre israelians i gazatís és total.  

 

Una fotografia aèria d'al-Ma'in de 1945, muntada sobre un estel, no va poder enlairar-se des la part israeliana per sobre de la frontera i així no va poder ser vista des de la part palestina, cosa que va obligar a trobar una solució alternativa per fer-la arribar a la franja de Gaza. Abu 'Ala, el nét de la persona que va construir l’edificació de la sala d’exposicions de La Casa Blanca viu a només vuit quilòmetres de la casa, però ell està a la franja de Gaza i la sala es troba a Israel. Abu ‘Ala va marcar sobre la foto aèria de 1945 els diferents espais que composaven el poblet d’al-Ma’in i un equip s’ha dedicat a identificar-los en el territori actual sobre el qual s’assenten els quatre kibbutz. Tot aquest procés d’identificació i de recuperació de la memòria històrica d’al-Ma’in el podreu veure ens els tres vídeos de l’exposició.

DOSSIER DE L’EXPOSICIÓ 

L’ONG (De) Colonizer i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament són les dues entitats organitzadores de l’exposició «Revivint al-Ma’in a Nir-OZ» que s'estrena al Museu de la Història de la Immigració a Catalunya (MhiC) per veure aquesta exposició sobre el poble palestí. Aquesta exposició ha vingut de la galeria «The White House» a Israel, on es va presentar el 2019. L’exposició ha estat creada per Eitan Bronstein, codirector de l’ONG De Colonizer, una entitat que treballa per aconseguir el dret a la tornada del poble palestí a Israel. Per més informació segueix-nos a Twitter: @bdncom / @badalonatres60 https://bdncom.cat/

bottom of page